måndag 3 maj 2010

innan det grönskarJa, så har då trädgårdssäsongen börjat även för mig. Skidåkning blir det bara på helgerna nu:-)

Älskar den här tiden, men i min norrländska trädgård, startar våren väldigt långsamt. Mycket beror på läget, havet kyler länge än. Medan hela trädgårdssverige bara rusar i väg så är det lite långsammare här. Sen är jag ju först nu redo för våren, vilket säkert gjort att jag inte satsat på en massa tidigt. Allt viktigare blir då en bra stomme. Höjd och nivåer tillsammans med vintergrönt.

På bilden ovan: Vintergrönt uppe på muren håller entrén lite snygg även så här års. Rutmönstret på pilstaketet är lika fint utan grönt som med. Under växer en fågelbogran, Mahonia och en Rhododenron, i väntan på vårlökar, hostor mm. Väldigt mycket 70 tal enligt några, men tacksamt enligt mig.Murar är ju så tacksamma i en naken trädgård. Stephanandra hänger över, så där lagom risig utan löv, verkar rådjurssäker också!Stephanandra, Koreansk gran, Rhododenron, Klätter Hortensia, alla snygga året omVårt spaljerade plommon är ju som vackrast med frukt, eller med rimfrost, men även nu, ger det karaktär i en annars tråkig Potager innan allt kommit igång.Underbara rosetter som sedan får underbara små blommor med prickar, men redan nu njuter jag.Vintergrönan får sprida sig hur mycket den vill hos mig, älskar den, särskilt grönskan så här års!
Men även vinterns höjdare som vissna gräs, Glanskörsbär, korneller mm är ju härligt att de finns nu, i väntan på annat.
Nu låter det ju kanske som om jag inte behöver vårgrönskan, lökarna och knopparna, men så är det ju inte. Jag längtar helt galet. Under tiden städar jag, det mesta med röjsågen, klipp ner till smulor och låt ligga, härligt slappt och bra för jorden.

3 kommentarer:

 1. En bra stomme i en trädgård är ovärderlig. Även om vi har snö största delen av vintern, är det ändå lång tid när inte sommarens blommor förgyller och stommen blir viktig. Den gröna basen ger också trädgården 'tyngd' i allt blommigt på våren och sommaren. Håller alltså helt med dig... :-)

  Är du inte rädd att meja ner något som redan är på väg upp när du använder röjsågen? Annars låter det som en smart idé...

  Ha' det bra!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 2. Det gäller att inte vara för sen med röjsågen, dvs att vissa saker kommit allt för långt upp. Optimala är ju precis när snön smält. Någon gång har bla. Strandirisarna toppats något. För mig spar det på fingrarna, å tiden jag missat genom att åka skidor,-)

  SvaraRadera
 3. Gillar din stomme man behöver en bra grund så trädgården inte blir tråkig på vintern.
  Jag vågar mej inte på röjsågen men låter klippet ligga kvar det får se lite lagom skräpigt ut.
  Mariana

  SvaraRadera