förkovrade mig i går kväll på en Belysningskväll anordnad av Trädgårdsföreningen Sundsvall. Föreläsare var Arne Lindvall från Lindvalls Plantskola. Å ja gissa om jag blev påverkad. Starkt påverkad till och med. Gud så bra det var.
Har nog tänkt mig att jag har någorlunda koll på det här med belysning. Som formgivare jobbar jag ju emellanåt med rumslighet och ljus och vet vikten av det. Men mycket av det som jag har som självklart inomhus, ser jag ju nu med nya ögon att jag bryter mot brutalt utomhus. För inte har jag en enda stor starkt lysande lampa i ett mörkt rum inomhus. Inte heller riktar jag självaste glödlampan rakt mot ögonen heller....men det gör jag ute.
För vet ni vad.... så här ser 7 utav mina utomhus lampor ut, laddade med 75W....dessutom
När de köptes (för inte så länge sedan) propsade jag på det klassiska snittet, stilrena formen, ja ni vet. Det är dessutom vita på den vita fasaden, å svarta ute i trädgården. Allt väl genomtänkt. Trodde jag då. Nu med nya ögon ser jag ju att allt man ser är lampan, allt annat runt om blir kol kol svart. Våra ögon funkar så. Ursprunliga designen var förmodligen mer ämnad för svaglysande koltrådslampor som skulle kunna vara lösningen även här om det inte var så att de lyser för svagt.
Så i stället för att fastna i tanken på självaste armaturen, bestäm dig först för hur du vill att ljuset ska bete sig. Välj sedan armatur. Ganska självklart egentligen. Men svårt.
Har under förmiddagen i dag surfat runt på all världens siter om ljussättning i trädgården. Å måste erkänna att jag även hos erkända ljusdesigners hittat exempel på överbelysta trädstammar som är utfrätta, eller på randiga fasader med vita frätta partier. Eller starka ljuskällor som drar ögat åt sig rätt in i det vita å gör mig totalt mörkerblind under resten av promenaden. Eller entrér som är så starkt belysta på sidorna av spottar att ytterdörren hamnar i becksvart mörker. Jo även proffsen gör så. Varför kan man ju undra, ny förkovrad som jag är, hahahah. Men sen finns det ju de som kan, verkligen kan detta med ljussättning. Som får saker och ting att framträda i mörkret, som undviker alla missar. Som får en fasad att framstå som en hägring å inte ett randigt piano.
I Allingsås pågår något stort i detta ämnet varje höst, sedan 11 år. Dit kommer ledande ljusdesigners från hela världen. Höstmörka och vardagliga utomhusmiljöer förvandlas till spännande ljuskonstverk som förmedlar stämning och berättelser. Regnpiskade och anonyma fasader blir varma och färgsprakande, skogssjöar blir futuristiska landningsbanor och i oaser av ljus uppstår nya och inbjudande mötesplatser i staden. Något som pågår just nu tom 31 oktober. Har du chansen åk tid och inspireras. Finns nog inget bättre än att se det live.
Här kommer några bilder från tidigare år där, helt makalösa exempel på bra ljussättning tycker jag. Jag blev drabbad av Scoutgården i flödande ljus, av tvätten som blev en detalj.... se och njut och har du möjlighet att förkovra dig inom belysning, gör det!
foto: fotograf Patrik Gunnar Helin
foto: fotograf Patrik Gunnar Helin
foto: fotograf Patrik Gunnar Helin
foto: fotograf Patrik Gunnar Helin
foto: fotograf Patrik Gunnar Helin
Det är en konst att belysa på ett bra sätt, men utan att försöka är det dödsdömt. Ut och testa, omvärdera, skärma av, flytta, minska på vatten...... det ska jag själv göra, om jag ska!
Å tusen tack Arne Lindvall för en oerhört givande kväll!
Bilder fotograf Patrik Gunnar Helin
publicerat med tillstånd av www.lightsinalingsas.se