måndag 13 december 2010

Dags att tänka till!

Oj! Jag är ju en kämpe, för det ekologiska och miljötänk i vått och torrt. Inte bara i maten utan i trädgården, kläder, sängkläder, handdukar, ja egentligen allt man kan tänka sig. Men nu skäms jag. Jag har helt enkelt inte ställt krav på samma tänk på mina julblommor. Men nu minsann ska jag det. Gör det du med!


tyvärr finns länken till teveinslaget inte kvar, därför är det tomt här...
/Marie Lithén 20131204

23 kommentarer:

 1. Tänkvärt inför julen. Tack för det här reportaget!

  SvaraRadera
 2. Tack för upplysningen,mycket bra!

  SvaraRadera
 3. Tack för ett jätteviktigt inlägg, jag känner mig genast manad att länka fler hit, kom själv hit från Hannu på Kinnekulles blogg. Jag slutade köpa julstjärnor för många år sedan, just pga de här medlen, men jag tror inte många är medvetna om detta, tyvärr.
  Önskar dig en härlig luciadag
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 4. Tack för inlägget! Inte heller jag köper julstjärnor längre sedan ett antal år. Frågan är bara hur det är med andra julblommor...

  SvaraRadera
 5. Här är naturskyddsföreningens tips på alternativ

  Tänk nytt
  De vanligaste julblommorna är tyvärr riktiga miljövärstingar. Men det finns ett bra alternativ i handeln just nu. Orkidén bidrar till mindre kemikalieutsläpp än både hyacint och amaryllis. Våga bryta en av traditionerna, vi har ju så många ändå.

  Re-cycla
  Ta vara på jullökarna och använd dem igen nästa år. Låt dem vila mörkt och svalt, på balkongen eller i trädgården.

  Kolla runt knuten
  Titta vad du kan ta in i form av grönt från naturen: t ex kottar eller mossa.

  Tillämpa feng-shui
  Varje jul köper vi uppåt 10 miljoner julstjärnor i Sverige. Varför inte prova ett mer sparsamt blomsterarrangemang den här julen. Less is more!

  Var lite besvärlig
  Fråga efter Krav-märkta blommor så ökar trycket på att få fram blommor som inte besprutats med kemiska bekämpningsmedel.
  Köp svenskt

  Om du trots allt bestämmer dig för att köpa lite julblommor är det bra att välja svenska. De svenskodlade blommorna är långt ifrån problemfria, men oftast ett bättre val an andra blommor.


  Läs mer här:

  http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/gron-jul/julblommor/

  /Marie

  SvaraRadera
 6. Tack för tipset och påminnelsen. Jag har inte så mycket julblommor här hemma men tycker att det är kul att ge bort och då kan man ju verkligen tänka till.// Peter

  SvaraRadera
 7. Å nej nu får jag dåligt samvete har köpt en vit i år för först gången på så många år minst 10 år iaf....det gör jag INTE om jag lovar o svär!!!
  Kram från mig!

  SvaraRadera
 8. Ja, det är verkligen något att tänka på! Jag ska börja fråga och tjata! /Katarina

  SvaraRadera
 9. Marie på Hunneberg13 december 2010 21:06

  Tackar!
  Bra att du gjort fler observanta på detta vansinne.

  SvaraRadera
 10. Jag har mycket hellre orkidéer - gillar inte julstjärnor. Så det blev lätt. Men man syndar väl på något annat vis kan jag tänka mig.

  SvaraRadera
 11. Naturskyddsföreningen skriver på sin hemsida att julstjärnor innehåller mycket bekämpningmedel. Tyvärr skapar detta en ytterst snedvriden bild av Svensk blomsterproduktion. Varje julstjärna som produceras innehåller ytterst lite kemikalier, dock resonerar Naturskyddsföreningen så att den sammanlagda mängden 10 miljoner köpta julstjärnor tillsammans har haft behov av en samlad mängd ´gifter´. I Svensk odling används mestadels moderna sorter och mekaniska odlingstekniker för att styra julstjärnan till att hålla sig kompakta och fina och endast i undantagsfall tar man till åtgärder för att kemiskt styra julstjärnan. All form av växtskydd sker med biologiska medel, så långt det är möjligt, och det är det. Alla insatser dokumenteras och kontrolleras av oberoende revisorer och certifieras via systemet IP-Sigill.
  PS. Den Svenska trädgårdsmästaren producerar med stor omsorg om dig som konsument och vår miljö!

  SvaraRadera
 12. Aha.... det hade jag ingen aning om. Köper nästa aldrig just julstjärnor nu för tiden, men väl hyacinter och amaryllis. Tack för ett informerande inlägg. Tillsammans får vi ställa krav för att få resultat.....

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 13. Kära Mäster

  Det tråkiga i det hela, är ju att om det producerades 2 julstjärnor varje år så skulle denna debatten aldrig komma upp. Även lite bekämpningsmedel i 10 miljoner exemplar är trist för både de som odlar, de som vistas i växthusen och miljön runt om kring. Vi som tar in dem i våra hem drabbas ju minst men kanske inte vill vara en del av det ändå.

  Om det nu är som du säger att det i Svensk Odling mestadels används tekniker utan bekämpningsmedel, är jag oerhört ledsen att ni inte marknadsfört det så. Fram med det om det är så, sälj några extra i år genom att tala om det vet jag.)

  Jag förstår skadan ni är rädda att jag och andra ska åstakomma med detta resonemanget. Men det finns oerhörda chanser här att ta vinning av detta, nämligen att vara den som levererar sunda blommor.

  Hoppas du förstår mig Mäster

  Marie Lithén

  SvaraRadera
 14. Tack för tipset och påminnelsen... Jag är inte förtjust i julstjärnor och köper dem aldrig för att de är så små och svårskötta. (Men den vita stora i inslaget skulle jag kunna tänka mig, just för att den är naturlig och stor.

  När jag gick min trädgårdsutbildning fick vi veta att alla blomsterlökar är behandlade för att inte mögla och för att inte utvecklas i förtid i sin påse. Det är sorgligt och upprörande att man måste ta till gift för att vi ska kunna plantera vårlökar och annat i norden.

  Hyacinter som inte behandlas med dessa kemikalier drabbas oftare av toppröta och dessa blommor vill ingen köpa då de vissnar fortare... Det blir ett dilemma för oss konsumenter. Jag har själv valt bort sådan blommor samtidigt som jag vet att det jag bär hem är med all sannerligen behandlade med olika gifter.

  Kram Camilla

  SvaraRadera
 15. Såg Mästers kommentar här och ditt svar Marie,
  och jag håller med, bara pyttelite gift... men i så många blommor...och det är ju inte bara i julstjärnorna tyvärr.

  Vi får det ju tillbaka i oss själva..förr eller senare hamnar det i grundvattnet och i oss själva. Stefan Jarls film i år: Underkastelsen, visar vad vi utsätter oss för med vårt tanklösa giftspridande.

  Tänk istället vilken försäljningssuccé helt giftfria krukväxter skulle göra. Det är dags nu!

  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 16. Köper aldrig julstjärnor och är sparsam med köp av julgranar också. Får ta på egen mark eller hos vänner!
  Medvetn ändå, hur många som galenhandlar.
  Fortsätt att få folk att reagera..............

  SvaraRadera
 17. Hej!
  Jag köper varken hyacinter, julstjärnor eller julgran privat.
  Men så kommer den svåra biten.
  Jag gör ju jobb till tidningar om alla dessa bovar och har vänner som lever på att sälja blommor. Just det där men julstjärnor är ju länge känt. Nu har jag allt lite dåligt samvete.
  Jag är ju nästan värst av alla som gör reklam för alla dessa bovar.
  Tål att tänka på.
  Ha en bra dag
  Annika

  SvaraRadera
 18. Tack Maud och Lisa!

  Ja Annika, den svåra biten är ju den tuffaste. Har ju vänner jag med som lever på detta. Är ju också frilans och beroende av att ha alla chanser öppna till uppdrag. Bränner alldeles för många broar på detta sättet men kan inte låta bli. Tänker ju också på dessa vänner som vistas i växthusen hela dagarna, av kärlek vill jag bryta vanan....

  SvaraRadera
 19. Förstår dig precis man måste ju börja någonstans.
  Vad frilanasar du med?
  Annika

  SvaraRadera
 20. Jobbar med foto, grafisk form, marknadsföring, å ja så skriver jag ju alldeles för mycket också.)

  SvaraRadera
 21. Bravo!
  Vad bra att du delat med dig av detta!
  Nu blir jag nyfiken på vad man gör här i USA där man vill att allt SKA vara stort.

  Kram

  SvaraRadera
 22. Tack för svar det var kul att veta. Förstår inte hur jag kunnat missa det?
  Skriver för mycket tror jag inte det låter bra i allafall.
  Annika

  SvaraRadera