torsdag 28 oktober 2010

Varde ljusförkovrade mig i går kväll på en Belysningskväll anordnad av Trädgårdsföreningen Sundsvall. Föreläsare var Arne Lindvall från Lindvalls Plantskola. Å ja gissa om jag blev påverkad. Starkt påverkad till och med. Gud så bra det var.

Har nog tänkt mig att jag har någorlunda koll på det här med belysning. Som formgivare jobbar jag ju emellanåt med rumslighet och ljus och vet vikten av det. Men mycket av det som jag har som självklart inomhus, ser jag ju nu med nya ögon att jag bryter mot brutalt utomhus. För inte har jag en enda stor starkt lysande lampa i ett mörkt rum inomhus. Inte heller riktar jag självaste glödlampan rakt mot ögonen heller....men det gör jag ute.

För vet ni vad.... så här ser 7 utav mina utomhus lampor ut, laddade med 75W....dessutom


När de köptes (för inte så länge sedan) propsade jag på det klassiska snittet, stilrena formen, ja ni vet. Det är dessutom vita på den vita fasaden, å svarta ute i trädgården. Allt väl genomtänkt. Trodde jag då. Nu med nya ögon ser jag ju att allt man ser är lampan, allt annat runt om blir kol kol svart. Våra ögon funkar så. Ursprunliga designen var förmodligen mer ämnad för svaglysande koltrådslampor som skulle kunna vara lösningen även här om det inte var så att de lyser för svagt.

Så i stället för att fastna i tanken på självaste armaturen, bestäm dig först för hur du vill att ljuset ska bete sig. Välj sedan armatur. Ganska självklart egentligen. Men svårt.

Har under förmiddagen i dag surfat runt på all världens siter om ljussättning i trädgården. Å måste erkänna att jag även hos erkända ljusdesigners hittat exempel på överbelysta trädstammar som är utfrätta, eller på randiga fasader med vita frätta partier. Eller starka ljuskällor som drar ögat åt sig rätt in i det vita å gör mig totalt mörkerblind under resten av promenaden. Eller entrér som är så starkt belysta på sidorna av spottar att ytterdörren hamnar i becksvart mörker. Jo även proffsen gör så. Varför kan man ju undra, ny förkovrad som jag är, hahahah. Men sen finns det ju de som kan, verkligen kan detta med ljussättning. Som får saker och ting att framträda i mörkret, som undviker alla missar. Som får en fasad att framstå som en hägring å inte ett randigt piano. 

I Allingsås pågår något stort i detta ämnet varje höst, sedan 11 år. Dit kommer ledande ljusdesigners från hela världen. Höstmörka och vardagliga utomhusmiljöer förvandlas till spännande ljuskonstverk som förmedlar stämning och berättelser. Regnpiskade och anonyma fasader blir varma och färgsprakande, skogssjöar blir futuristiska landningsbanor och i oaser av ljus uppstår nya och inbjudande mötesplatser i staden. Något som pågår just nu tom 31 oktober. Har du chansen åk tid och inspireras. Finns nog inget bättre än att se det live. 

Här kommer några bilder från tidigare år där, helt makalösa exempel på bra ljussättning tycker jag. Jag blev drabbad av Scoutgården i flödande ljus, av tvätten som blev en detalj.... se och njut och har du möjlighet att förkovra dig inom belysning, gör det!  foto: fotograf Patrik Gunnar Helin
publicerat med tillstånd av www.lightsinalingsas.se

 foto: fotograf Patrik Gunnar Helin
publicerat med tillstånd av www.lightsinalingsas.se


 foto: fotograf Patrik Gunnar Helin
publicerat med tillstånd av www.lightsinalingsas.se


 foto: fotograf Patrik Gunnar Helin
publicerat med tillstånd av www.lightsinalingsas.se foto: fotograf Patrik Gunnar Helin
publicerat med tillstånd av www.lightsinalingsas.se


Det är en konst att belysa på ett bra sätt, men utan att försöka är det dödsdömt. Ut och testa, omvärdera, skärma av, flytta, minska på vatten...... det ska jag själv göra, om jag ska!


Å tusen tack Arne Lindvall för en oerhört givande kväll!
Bilder fotograf Patrik Gunnar Helin
publicerat med tillstånd av www.lightsinalingsas.se

11 kommentarer:

 1. Låter som ett verkligt spännande föredrag om ljus! Det är verkligen en konst att ljussätta och när det är bra gör det en skillnad, en stor skillnad. Och det kan göra mycket med utemiljöer där vi färdas precis som du beskriver. Skulle gärna lära mig..

  SvaraRadera
 2. Men att jag inte hörde talas om denna föreläsning. Har själv varit på kurs i ljusdesign med killen som har ljussatt Kubal!! Det var skitkul... jag har skrivit en artikel om ljussättning. Ska ta och leta reda på den och se om den kan publiceras igen! Har för mig att jag hade gjort en så bra punktlista...
  Ha det!

  SvaraRadera
 3. Vilket bra inlägg!
  Har själv inte lagt ner mycket tänkande på utebelysningen och har i många lägen (inte bara när det gäller belysning) gjort obildade beslut bara för att upptäcka senare att man egentligen behöver, eller vill ha, är något helt annat. Nu fick man lite utbildning och en tankeställare.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Hellu igen... Jag hittade igen artikeln som jag har skrivit om ljussättning. Jag publicerade den igen på min nya blogg: http://blog.st.nu/gardenfordummies/
  /ingela

  SvaraRadera
 5. Åh, det är så synd att jag inte hade möjlighet att komma på den föreläsningen. Ibland vill det sig bara inte..... Det där med belysning ute är verkligen ett intressant ämne. Det finns myyyycket där att göra hos oss alla. Med tanke på att vi har det mörkt så lång tid under året också borde vi prioritera det mer än vi gör...... Hos mig är det mest mörkt och eländigt. Drömmer om att belysa trädgården på 'rätt sätt' precis som du skriver om....

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 6. Det är viktigt med belysning i trädgården och inte helt lätt.
  Bra med föreläsning!
  Har köpt mer belysning hem så det ligger kablar på marken med risk för snubbel men man måste testa sig fram innan man bestämmer sig rätt plasering.
  Trevlig helg
  Mariana

  SvaraRadera
 7. Hej igen... ja, jag är själv förvirrad :) Fick frågan från ST att flytta Garden for dummies till st.nu. För jag startade en blogg för att jag själv skulle komma ihåg allt pyssel. Jag är dock inte så nöjd med att försöka vara pedagoisk, dock har jag fattat att många är intresserade. För jag får alltid trädgårdsfrågor! Så jag gillar helst att skriva lite mer fritt...så att det finns utrymme att jobba med texterna med lite mer tillspetsatt. /i

  SvaraRadera
 8. Jätteintressant inlägg! Skulle gärna belysa trädgården mer (ja, mycket mindre kan det inte bli), men det känns svårt att få till det. Skulle vilja veta mer, hoppas det kommer något föredrag här i närheten snart. Trevlig helg! /Katarina

  SvaraRadera
 9. Det var en häftig ljusshow du bjöd på! Så inspirerande!

  SvaraRadera
 10. Ett mycket intressant inlägg i ljusdebatten.
  Alla vill ha ljus i sin trädgård nu!
  Men trots allt, en stjärnhimmel eller månen eller mörkret, är det så mörkt egentligen?

  SvaraRadera
 11. Du har så rätt Maud. Det är när vi slår på våra strålkastare som ljuset från stjärnorna och månen inte räcker till på långa vägar!

  SvaraRadera