tisdag 3 april 2012

Påskfjädrar


Ni minns väl debatten efter Kalla Faktas inslag 2009 om fjädrar som plockades från levande kalkoner? Kedjorna lovade att leverantörerna intygat att just deras var från slaktdjur. SÅ märkligt, så vems var alla levandeplockade fjädrar... Jag har sedan 2009 frågat i vart enda affär om var deras fjädrar kommer i från, vad de är färgade med.... De flesta ser först förvånade ut, sedan säger de, så klart är de inte från levande djur! Jag tror dem inte ett dugg. Borde det inte efter den enorma debatten hamnat ursprung och tillvägagångssätt på förpackingarna? Några har till och med svarat att de är nog syntetiska. Nog... 

I morse ringde jag till ICA. Frågade var deras fjädrar kommer i från. USA och Kina får jag veta. Certifikat finns från leverantörer att de inte är plockade från levande. Men vilka leverantörerna är får jag inte veta, sådant lämnar de inte ut. Nä så då kan jag ju inte konsumentkolla. Tycker nog att den påsktrenden som pågått så länge jag kan minnas (42 år) borde ha gjort sitt. Finns ju massor av sätt att fira påsken på ändå. Å vill du absolut ha fjädrar så fråga fråga var de kommer ifrån, å helst använd samma år efter år. 

Ledsen att jag är så här tråkig
men snälla

9 kommentarer:

  1. Hej!

    Jag håller med dig till fullo.
    Här hemma bojkottas fjädrar helt och jag önskar att fler kunde låta bli att köpa.
    Bara det faktum att man inte till 100% vet om fjädrarna kommer från levande fåglar eller inte borde vara skäl nog...

    Önskar dig en fin och djurvänlig påsk! :)
    /Mikaela

    SvaraRadera
  2. Självklart! Även om jag inte var insatt i problemet, så har jag vägrat köpa fjädrar i många år! Kanske snålheten som kröp fram, men nu fick jag en anledning till...

    Way to go, Marie!

    SvaraRadera
  3. Håller med dig. Jag blev så glad i år då en av mina bloggvänner, Malin med bloggen De 4 årstiderna hade varit tvungen att slakta en ilsken tupp med resultatet att hon kunde sälja supervackra knippen med påskfjädrar. Dessutom färgade på plats - dvs på tuppen! Du kan ju titta in till henne om du vill ha finfina närproducerade påskfjädrar, hon kanske har kvar till försäljning?

    Kram

    SvaraRadera
  4. Jag har ju valt att ha glasägg istället för fjädrar, och de fjädrar jag har som är ursprungsgula har min mamma gjort åt mig när jag flyttade hemifrån när jag var 18 år. Snacka om återanvändning!
    Tycker inte alls att du är tråkig, utan bara jättefantastisk som öppnar upp ögonen för sånt som jag inte alltid har tänkt på förut, så tack för det!

    SvaraRadera
  5. Har aldrig haft ett påskris med fjädrar någon gång!
    Alla djur måste behandlas bra och det är bra att det frågas om hantering.
    Mariana

    SvaraRadera
  6. Jättebra att någon tar upp detta (igen), tycker jag! Har nog köpt mina sista fjädrar... Skäms när jag säger att jag inte har funderat så mycket på var fjädrarna kom från. (Skulle ALDRIG kunna gissa att man plockar dom från levande fåglar!!!)Men vi återanvänder, åtminstone..

    Kanske ägg-pyssel kan vara ett alternativ?
    Kul att du gillade mina påskägg, och tog dig tiden att kommentera!

    SvaraRadera
  7. Bra att du gör åtminstone bloggläsare medvetna om detta! Återanvänder och tänker inte köpa fler..kram Sophia

    SvaraRadera
  8. Hmmm, tur jag återanvänder gamla fjädrar - för det tänkte jag faktiskt inte på. Det är ju en väl planterad tradition med fjädrarna... Men nu ska jag verkligen inte köpa några nya utan att vara helsäker på att det är från redan döda djur. Så otroligt dumt och onödigt att plocka från levande djur! Vem kommer ens på nåt sånt?!!

    Glad påsk ändå! :-)
    /Annika

    SvaraRadera
  9. Mmm..du har så rätt!
    Jag använder samma dunfjun år efter år efter...väldigt måånga år är de, köper inga nya.
    Något annat som även det får mina ögon att verkligen svartna är alla som går omkring med hundpäls på kanten av huvan på vinterjackorna!!
    Verkliga droppen är också när samma folk går med sin egen hund bredvid. hmm...

    //Boije

    SvaraRadera