söndag 29 januari 2012

Lampa av tapet
Älskar tapeter, å ändå mer tapetstuvar:) i Stockholm häromdagen snubblade jag på rena drömmen. En bit av Osborne & Littles Onyx Zebrano i brunt på ROOM. För 25:- blev den min, helt galet. En liten liten bit, men precis tillräckligt för en lampa!

Mät upp hur lång din skärm ska vara,  jag gjorde min 40 cm. Mät upp hur mycket vik du behöver. Ju fler vik desto tätare vackrare skärm, 5 ggr slutbredd minst. Vik in övre kanten någon cm, för där syns tydligast om du viker lite snett å då sticker vitt upp annars. Förstärk gärna tapeten med tejp längs med hela sträckan där hål ska göras.Vik dragspel som en smällkaramell. Jag tog mått av en träpinne som man får på färgaffären att röra med. Bra att ha något som håller måtten och att vika runt för fin kant. En tapet som är väldigt hård blir svårare. Den här tapeten var härligt mjuk och följsam, gav inga småveck. Har gjort flera innan med andra tapeter, funkar det med. Jag använde ingen innerring, eller lampskärm inuti, eftersom jag ville ha den så smal som möjligt. Annars gör ju en innerring från tex Panduro att den hänger stabilare.

När hela är vikt, tryck till ordentligt, lägg ev i press ett tag. Gör hål med en hålslag eller håltång. Med tång kan du behöva dela upp pappret lite i taget.

Limma ihop de två ändarna med varandra snyggt omlott med papperslim. Trä i ett snöre/tråd/läderband i hålen och dra försiktigt ihop till önskad storlek. Fördela jämnt.

Till min lampa som hänger i ett uttag från taket gjorde jag en tänd och släck i själva lampan. Finns lamphållare med inbyggt dragsnöre som man kan byta ut mot passande.

Tänk på att använda lågenergi så att inte pappret blir varmt.

6 kommentarer:

 1. Så enkelt och snyggt, raffinerad lampa! kram Sophia

  SvaraRadera
 2. Så snygg den blev!! Vilken toppenidé att göra sig en egen lampskärm av läckra tapeter. Åh, vad länge sen det var jag var på ROOM. Trodde de gått i KK.... Då ska jag försöka bege mig dit nästa gång jag är i STH.

  Kram, kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 3. Ruggigt snygg, och vad bra den passade precis på den platsen. Gissar att du inte tänkt (haha) på det...

  SvaraRadera
 4. Så fiffigt och så snyggt! Bra sätt att göra av med tapetstuvar.
  Måste genast kolla om vi har kvar några som inte barnen hunnit måla/klippa/pyssla med :-)

  Ha det gott!
  Annika

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. Supersnygg!! Speciellt när man tände den! Har massa tapetspill, så nu blev jag sugen :)

  ps. Om man vill ha andra storlekar på lampringar/lampstommar så rek. jag www.dinlampa.com som har större utbud än Panduro.

  SvaraRadera