tisdag 23 mars 2010

Döda kor och grisar i trädgården



eller kanske snarare likrester, köttavfall, har du det?


Jag tycker att det varit väldigt tyst om det i några år nu, ja Benmjöl då alltså. Förmodligen har galna kor haft en del med det att göra. Men nu plötsligt upplever jag det som väldigt vanligt igen, å det förvånar mig. I vart enda reportage om lökväxter tex.finns tips om att mylla ner benmjöl höst och vår.

Jag har varit känslomässig motståndare till detta under nästan hela mitt trädgårdsliv (20år), även om det är ett organiskt gödsel så känns det inte naturligt för mig. Å jo visst under någon period föll jag för trycket ett tag. Men har sedan fått en obehaglig känsla igen. Visst jag äter kött, å visst jag får med ett och annat kycklingben i min kompost.

Men Benmjöl är något helt annat. Till köttdjur får inte lägre ges benmjöl, tack å lov. Inom sockerbetesodlingen har jag för mig att det inte är tillåtet. I vissa länder finns det inte längre att köpa för konsument, men här i Sverige körs det på som vanligt. Varför? Hur gör du? Hur får man in Fosfor i sin trädgård i stället?

ps. jag använder inte blodmjöl heller. Bara höns-häst-ko-gödsel och alger, till största delen ekologiskt framställt, undantaget hästgödslet jag får från gårdarna här i kring, inget annat skit i min jord ds

4 kommentarer:

  1. Jag har andra orsaker att inte använda benmjöl, anväder man det får hundarna (egna eller grannars)ännu en orsak att gräva i trädgårdslanet.
    Mariana

    SvaraRadera
  2. Bortsett från att grävlingar och hundar gillar att smacka i sig benmjöl har jag inget moraliskt betänk mot att använda det i trädgården, förutsätter att djurhanteringen har gått bra till. Om benmjölet är slakterirester från det vi och djurmaten förbrukar tycker jag att det är toppen att hela djuret används. Hönsgödslel har jag mkt betänkligheter om, dock använder jag det. Men skulle verkligen vilja få fram ett sprättgödsel, kommer inte det så skall jag sluta med hönsgödsel. Samma princip i trädgården som i köket. Och så så alger som kommer med Algomin, det häller jag mig mkt tveksam till att det skulle vara bra för världshaven att bli "alguppfiskade". Känns helt enkelt inte bra att tömma haven på alger, kanske är de i odling, men i så fall måste det vara en jätteodling. Häpp inte vet jag, men funderade bara lite...

    SvaraRadera
  3. Ja ja finns ju Änglamark på COOP. Bäst att förekomma än tvärt om!

    SvaraRadera
  4. Puss på dig Hannu,för att du förekommer:-) Är glad över dina funderingar. Det var ju det jag ville med inlägget, att höra hur andra tänker i denna frågan.

    Jag delar din åsikt om att om vi borde ta hand om hela djuret, det är ju bra för kretslopp osv. Men av respekt för spridandet av BSE så har jag svårt för att sprida det i min trädgård. För bären och grönsakerna jag äter, men också för hundar och andra djur i min trädgård. Rådjuren upplever jag som smått galna allredan,-) Kanske finns det ett annat användningsområde för benresterna?

    Kanske jag måste ta mig en funderare på alger i stället...

    Å så kollar jag upp, Änglamarks Ekologiska hönsgödsel, har tagit för givet att de måste komma från välmående fria hönor, men kanske ska man inte ta för givet?

    SvaraRadera