onsdag 26 mars 2014

å så lite annat från Nordiska Trädgårdar 2014


Vinnare årets idéträdgård: Astrid Lindgrens Näs - "Som en saga utan slut"
Jo vedstapeln är sagolik. Älskar den. Jag får lust att följa den, klappa på den. Tror vi kommer att få se mycket mer av den sorten lite över allt, åtminstone hoppas jag det. Ska nog få till något i min egen trädgård…  Jag blir nyfiken på trädgården som nu skapas på Näs, men får inte riktigt ihop delen med det fina röda planket med den vilda veden här på mässan. 


Wij Trädgårdar från Ockelbo, fick tredjepriset i årets idéträdgård. Jag går gärna på den festen som dukats upp. Skulle verkligen kunna tänka mig en sådan snickarbod och jag älskar stämningen som råder på platsen, bland gran, tall och björk. Å pirran på väggen måste jag bara ha;)

Balkong: Grönt och skönt i Majorna (Blomsterlandet) 
gillade särskilt känslan av innergård, färgerna och pappersfåglarna som verkligen blev pricken över i
Out 365 – Grow Nature (Ljuva Trädgård AB) tredje pris i Årets Balkong
Verkligen stämmningsfull och inspirerande för mig som bor i skogen på ett fjäll;) 
Täppa tre trappor upp (Blomsterlandet)
Vinnare Årets Balkong Folkets val. 

Från lök till blomma (Blomsterfrämjandet) 

Det här var en av mina favoriter. Tråkig vägg? klä den med tyg. Får du inte borra i väggarna? Klä den med armering och häng i det. Eller klä med armering och flytta runt under året. Snyggt är det också. Trots att man har många saker på den här balkongen har man fått ett lugn jag gillar. Håll i hop materialen. Samla i grupper, plantera tidig vår i allt du kan komma över. å vilka grejer sedan. Korgarna, glaset..  Man blir lycklig av sådant. Så lycklig att jag åkte raka vägen från mässan till favoritbutiken Granit såklart ;)

tar framförallt med mig ny syn på amplar, tänk nytt där, utanför plastskräpet, tänk korgar och allt annat som inte var en ampel från början. Mattor. Mattor på uteplatsen, mattor i trädgården mattor, alltså golv, mer golv åt folket

Förmodligen den bästa Nordiska Trädgårdar någonsin i mitt tycke. Mindre, men mindre skräp, mer ordning. Å massor av inspiration. Nu återstår bara att hantera skaparsuget;) hej vår!

(klickar du på en av bilderna så får du upp alla bilderna i lite större format, även de små;)

Mer från mässan: 

The Plant http://lithenstradgard.blogspot.se/2014/03/the-plant-arets-balkong-pa-nordiska.html

Hovdala Slott: http://lithenstradgard.blogspot.se/2014/03/hovdala-slott-pa-nordiska-tradgardar.html

tisdag 25 mars 2014

The Plant - Årets balkong på Nordiska Trädgårdar 2014







The Plant, vinnaren av Årets balkong 2014 på Nordiska Trädgårdar

Juryns motivering: "Årets vinnare är en balkong som i första hand signalerar kärlek till det odlade. Den har dessutom ett tydligt världsperspektiv och visar hur odling är livsnödvändigt även för en stadsbo. Balkongen träffar mitt i den gröna, urbana, industriella trenden. Det är snyggt, enkelt och oerhört estetiskt."

Så sant. Jag håller med om varje ord från juryn. Den känns också så på riktigt. Den har känslan av att ha en plats i ett hus i en stad, den har en historia... Den har en dörr, ett fönster en utsikt och det känns som om den används. Ur en högtalare strömmar motownmusik. Mannen (för det tror jag det är) som bor här har nog bara gått in för en stund. Det händer att han rakar sig där ute, till musik, ljudet av bilar och fågelkvitter. Känner mig plötsligt som en tjuvkikare;)

Snyggt, hemtrevligt och inbjudande. Det är inte den med störst plånbok som kan njuta bäst på sin balkong utan den som gör det med hjärtat och har lite stil;)

André har på sin blogg historien om Detroit, läsvärt http://andrestromqvist.se/wordpress/?portfolio=the-plant

André Strömqvist känner du säkert igen från Odlarens handbok, utsedd till årets Trädgårdsbok 2012.
Duktig som få är han. 


lördag 22 mars 2014

Hovdala Slott på Nordiska Trädgårdar 2014


"solen" som skiner in på fönsterbrädan, det är så bra att det inte går att tro att det är i en mässhall




Hovdala Slotts idé trädgård  "Vitalisering pågår" slog knock out på inte bara  mig utan på hela landet tror jag. För säg den idéträdgård eller trädgård huvudtaget som fått förstasidan på Dagen Industri... eller varit så på allas läppar... Stort! Fantastiskt bra jobbat av Trädgårdsmästare Georg Grundsten och de andra från Hovdala. 

Det som berörde mig allra mest var naturligtvis att man vågat tänka utanför boxen. Att man som slott inte visat det förväntade utan nytänkande av hela mässidén. Men också att man gjort det så oerhört bra. Välgjort i minsta detalj, ingenting  är lämnat åt slumpen. Allt tycks ha funnits där sedan lång tid. Trots att jag letar noga hittar jag inga spår av nybygge eller tillfällig monter, jag blir tårögd av noggrannheten av sällan skådat slag här. Vinbärsbuskarna ser ut att ha hittat dit själva precis så som det blir i bland. Solen skiner lite här och var, så bra att det känns som på riktigt. Så bra jobbat med ljuset att bara det är värt ett pris. Materialvalen, miljön och den fina känslan för tiden är annat. 

För mig var detta vinnaren utan tvekan men juruns silver är inte så dumt det heller. Genomslagskraften den trädgården fått visar ändå på något utöver det vanliga. Stort Grattis Hovdala Slott

Ni som inte besökt mässan än, gör det! Mindre än vanligt men också bättre än vanligt, väl värt ett besök

Tyvärr bara närbilder här, för när jag var där så var montern proppfull av folk hela tiden. Men den förtjänar verkigen vidare vyer. För här fanns allt. Planteringsbord, porlande vatten, bikupa, fågelholk mm. Trädgården kommer i maj byggas upp på Hovdala. Hoppas verkligen få tillfälle att få se den även där.

Budskapet måste bli, odla i vad du vill men gör det med stil:)