torsdag 29 april 2010

min trädgård är väluppfostrad ,-)Ja, hahaha det kändes verkligen så när vi sågs i går. Jag är ju trädgårdsfantast av stora mått, men precis lika galen i skidåkning och fjällliv hela vintern och lååångt in på våren. För samvetet vore det bra om trädgården väntade på att skidsäsongen slutade. Sällan är det ju så, men i år så har trädgården lyssnat och tycks vänta med att springa i väg med grönskan, så att jag hinner ställa undan skidorna och ta på trädgårdshandskarna.

I går var jag på snabbvisit, hade tänkt att hinna med att gå över allt visset med röjsågen ( gör alltid så, men ju tidigare desto snyggare och bättre). Men viktiga möten drog ut på tiden å plötsligt fanns inte tiden där som jag tänkt, men snälla snälla trädgården har knappt alls börjat grönska, utan tycks vänta in mig, det är kärlek det, ömsesidig,-)

Något som börjat blomma var doftviolerna( jajaja heter väl Luktviol men doftar mer än det luktar-) , som ännu bara kommit upp längs kanterna, men senare täcker hela rabatten utanför ytterdörren, å på kvällarna doftar underbart när man passerarTulpanerna kikar försiktigt försiktigt upp, å passar på att matcha det rostiga järnet med sina bladspetsar, väluppfostrat!Några som inte är väluppfostrade är Rådjuren, som börjat bli ett oerhört problem. Senaste åren har jag varit frustrerad över att de kaläter mina områden av Bergenia. Men kom i fjol på att bladen blir så friskt gröna och fina av att komma på nytt varje år. Å faktiskt blir ju både blomknoppar och blommor framträdande på ett helt annat vis....Klantskallarna (rådjuren) har tom trampat igenom glaset på drivbänkarna och grävt upp en del av vitlöken (behövde väl lite krydda på allt de glufsar i sig) . Lite har de dock sparat till mig, å lämnat lite hår för att tala om att de varit där.Annars är pluppar allt som det lämnar efter sig, precis över allt, urk

På måndag börjar min trädgårdssäsong på riktigt, för då har skidbacken stängt,-)


I nästa inlägg tänker jag visa, det som jag är glad över när det inte hunnit grönska.... ses snart igen

5 kommentarer:

 1. Trevligt med en väluppfostrad trädgård.
  Mariana

  SvaraRadera
 2. Ja, usch rådjur....Har faktiskt inte haft något problem alls med rådjur. Jag bor i stan utan någon direkt anknytning till skogsparit (Marie: jag bor på Haga). MEN.....i år har de rackarna behagat att hälsa på mig. Vet ärligt talat inte var de kommer ifrån.... I min fjärrvärme-rabatt, där jag har ett stooort fång med röda återkommande röda tulpaner (säkert 60 st) har de glufsat i sig alla utom 2...... Men då fick jag nog och köpte sån där avskräckande doft och gjorde ett provisoriskt stängsel runt den rabatt där de flesta tulpaner är på väg upp. Men problemet är att man inte kan skydda allt...... Nä, jag hoppas att de försvinner bara.....

  Med lite regn och värme nu så kommer allt att explodera i trädgårdarna hos oss!

  Det här med att gräva ner studsmattan har jag faktiskt sett i verkligheten. Fick just en kommentar på det inlägget där Annica (Vi tre och trädgård) berättade att hon har planterat bambu som en häck runt studsmattan. Smart - och kommer ju att fylla sin funktion som hemligt rum eller berså när studsmattan försvinner.... Men jag vet inte om just bambu skulle fungera att få tillräcklig höjd här hos oss, men man kan ju ta någon annan växt.

  Ha' det gott!
  /Charlotte

  Ha' det bra!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 3. Snyggt avslut jag gjorde... Bäst att upprepa sig för att vara säker :-)

  SvaraRadera
 4. Du har då härliga uttryc.
  Rådjur är klantskallar!
  Det har jag aldrig vetat, de är ju så söta.....

  SvaraRadera
 5. Men Maud då har du inte träffat de som tycker att de bor hos mig,-)

  SvaraRadera