torsdag 4 februari 2010

Potager Lithéns way
Potage, som är köksträdgård på franska, beskriver en köksträdgård som är vacker att se på. Det är något som kommer att komma allt mer, hoppas jag på. För jag älskar min Potager, och vill absolut inte vara omodärn längre,-)

I vår trädgård finns ett helt eget etage, bara för köksträdgården. Skapandet där är långt i från klart, det pågår hela tiden. Men hela grejen är att det ska vara vackert och fyllt av godsaker i en lättskött vacker miljö. Köksträdgårdsetaget har odlingslådor av betong och trä. Ett trädgårdshus finns för rensning av grönsaker och för lite skugga och regnskydd åt Basilikan. Plommon växer spaljerade som ett staket. Vindruvor klättrar upp över trädgårdshuset, smultron kantar grusgångarna. Odlingslådor av betong med och utan glaslock, håller jorden på plats. Ser till att den blir fortare varm på våren och är lätt att komma åt och rensa. I odlingslådorna samsas grönsaker och kryddor med ätbara blommor. En underbar känsla att få tassa ut och skörda färskare än färskast till måltiden. Livskvalitet, är det för mig.

Planerna pågår sedan i höstas med vad som ska kompletteras sommaren 2010. Ett växthus hoppas vi hinna med, en rejäl mur som stopp för rådjur och för värme också. Ett riktigt utekök i anslutning, med en levande brasa och en ugn ala Jamie Oliver, vore inte dummt. Ett riktigt hallonrike hoppas jag också på. Men först när sommaren är över vet vi vad som verkligen blev av. Annars blev det bara njutning och det är inte så dumt det heller med ett glas rött i sommarkvällen till tonerna av Nora Jones.

6 kommentarer:

 1. Ah... en kompis :-) Min passion är också köksträdgården och växthuset. Det finns ju inget roligare än att odla sin egen mat! Jag har inte kollat men är du med i gruppen Köksträdgården på Facebook? Annars är du välkommen vi behöver många odlingsglada medlemmar. mvh Tyra

  SvaraRadera
 2. Hej
  gick med på stubben, underbart att inte vara ensam!

  SvaraRadera
 3. Så skönt med sommarsol i köksträdgården vid denna tid! Spännande planer för er potager – ni verkar fiffiga på idéer och bygge...
  hej hej
  /Ann Marie

  SvaraRadera
 4. Fint Marie!
  Inspireras du av Värdshusträdgården?

  SvaraRadera
 5. Tack Ann Marie, mer kommer från vår köksträdgård alldeles säkert

  Tack Maud, menar du teveprogrammet? Så nej. Mycket av inspirationen kommer från Rosendalsträdgård (på Krantz tid) Lilla Toscana, Läckö slott mfl men framför allt från Jamie Oliver och mitt eget stora matintresse.

  SvaraRadera
 6. En sån fin Potager du har, man blir ju bara sååå sugen på att få sätta fingarna i jorden nån gång! :o)
  Himla vacker med det gamla fönstret på din drivbänk.
  Ha en fin helg,
  Lydia

  SvaraRadera