torsdag 31 maj 2012

Skogs skräppa


Köpte på plantskolan, en perenn salladsväxt.... med namn Skogs Skräppa
eller möjligtvis Skogsskräppa. Nu när jag googlar, får jag fram massor av träffar på "så bekämpar du massiva ogräset" och några få på så här tilllagar du... Undrar om någon har erfarenhet? Hur stor blir de? 

ogräs eller mat?

måndag 28 maj 2012

lövsprickningsexplosion, vitsippor och arbetet går frammåt

 underbart att ha en alldeles egen vitsippsbacke på tomten
till nästa vår får de sällskap av lite lökar
Kanten mot grusplanen har kommit på plats, ringen till trädet likaså, precis som fågelbadet. Nu väntar jag bara på torrt väder för en sista målning och på att stenmjöl ska komma på plats.

Stolparna är gjutna och alla delar grundade och målade en gång innan fastsättning. Markduken har dragits upp under och bakom och fästs på baksidan. Detta för att inte jord ska rinna ut i gruset och för att minska på ogräs. 

 Typiskt fjällväder har vi. I helgen tropisk värme, då det gröna slog ut medan vi såg på. Middag ute i lördags trots att klockan var halv åtta, magiskt! Å i dag har vi haft snöblandat regn och 2 plusgrader. Fick mycket gjort inne då, det är ju bra;)






måndag 14 maj 2012

stora trädgårdsarbetet pågår...

 först av allt börjar vi med det tråkiga men nödvändiga med att gräva ner bäcken
under infarten i stället för över. Tokigt att inte ha vägtrumma. Nu har vi det

Sedan ner med dagvatten. Så dumt att ha vatten rinnande
vid entrén året om ;) 

sedan det roliga:)
Allt "gräs" bort. Motlut har blivit jämnt eller frånlut. En hel kulle har tagits bort
för att knyta samman framsidan "frontgarden" till ett stycke. (Min kompis tyckte det var skönare på varm
jord än på fällen fniss, ingen jord inne sedan;)

Utjämnat
lite enkelt skissat, så här blir det. Främre kanten är upphöjd i falusvarta grova brädor.
Samma brädor funkar som kant uppe vid grusgången intill träddäcket. Uteplatsen förlängs med stenmjöl.
En lövfällande häck i vinkel, som följer altanen ovanför skärmar av för vind men låg nog att inte skymma utsikten helt. Träden och buskarna blir en mix av året runt gröna(barr), vårblommande och vackra höstfärger. Här behövs färg vår och höst. Under sommaren är det mesta vitt och grönt. Perennerna är i huvudsak gröna frodiga blad och högresta vita spiror i massor, tillsammans med lite vilt och högt gräs i massor. Här kommer det inte finnas någon gräsmatta att klippa. 

dammarna. Görs i stål som sedan får rosta. I övre en pump och en stor sten
i som förhoppningsvis ska ge lagom vågsvalp. Nedre dammen stilla vatten, kanske fiskar... Järnet återkommer i odlingskärl i kryddträdgården, i trädring i gruset och på uteplatsens trapp på andra sidan. Gillar upprepning


 På andra sidan huset, vid entrén. Där det bara varit en backe/slänt. Har marken jämnats till för att hamna i nivå med entrén och trädäcket på framsidan. I stället för backe blir där trappor upp till uteplatsen/entréen

 Linjerna är raka. Vinkeln är för att 1. skona granen som står intill. 2. få den öppna spisen i blickfånget


 Ett plank i bakkant kommer att göra platsen vindskyddad, vilket inte är helt oviktigt här uppe. Den solgrop som så många gör om vintern, blir här permanent skulle man kunna säga. På andra sidan skyddar garageväggen. Där kommer staplad ved skapa stämning och ge karaktär. På platsen för bästa kvällsolen ( den försvinner ganska tidigt bakom stora Mullfjället) blir det en soffa, bänk i trä. Golvet uppe på "platån" blir avlånga plattor av regelbunden slipad skiffer. De mörka plattorna kommer att avge värme under lång stund under kalla kvällar. När solen gått ner, kan en brasa tändas i öppna spisen som även kan fungera som ugn. På sidorna om spisen finns plats för utekök. Härligt att ha allt på samma plats när man kommit en bit från köksdörren. I ena hörnet är en bit av det svarta planket utbytt mot glas. Därigenom skymtar den blommande skogsbacken... Trappen är gjord av stålkanter fyllda med stenmjöl. Tåligt mot idogt skottande under långa vintern. Stora stora krukor med gröna växter står för det mjuka, precis som det runda teakbordet som med tiden blir alldeles grått av att stå framme året om...

Ja, ungefär så:)

Är ju inget vidare på att rita, men ni ser ju på ett ungefär, hur bilderna i mitt huvud sett ut. Snart blir det verklighet, undan för undan. Tänker oss att detta inte är ett 20 års projekt utan snart klart och sedan bara på tillväxt. Vi får väl se hur det blir med det hahhaha. Under tiden har vi kul med skapandet och lever på drömmarna.

Det är ju det bästa egentligen!

onsdag 9 maj 2012

litet bo...

Litet bo för Basilika, Squash, tomater och lite annat är äntligen klart. Får bli
substitut för saknat växthus. 

Stommen är ju målad i falurödfärg svart, så det tar ett tag innan det svartnar. 
Täcks nu till en början med vitt lakan för avhärdning. Nattetid tas de in om 
det ser ut att bli många minus. Annars värmande täcke.


Enklaste av enkla, stängningsanordningar ;)

Skönt att ha allt nära, ingång, köksingång och uteplats

Japp, nu börjar det. Nu skapas grovformen för framsidan. Motlut blir frånlut från huset. Ytor jämnas och nya
nivåer skapas. Stenmjöl ska utöka uteplatsen. Spaljeer ska byggas, rum bildas. Det grävs ut för dammar, trappor och planteringar. Kanter skapas mot infart. Tycker det här är galet roligt. Är tänkt att det ska gå fort, vi får väl se hur det blir med det, fniss! Just i dag skiner solen härligt och snart är all snö borta på tomten i alla fall:) det bådar gott!