torsdag 29 juli 2010

som man sår får man skörda:-)



Ja, vad säger man! Känner odlar lycka så det strålar om mig.

Mycket möda var det förra sommaren att gjuta den enorma lådan. Som mäter 240x135x60 cm ingen lek heller att fylla den med prima ekologisk jord. Hoppades till en början att få hemkört jord på storsäck. Men det visade sig inte vara möjligt när jag ville ha ekologisk jord. Fick då bli en rejäl mängd påsjord från Änglamark.

( Det blogg inlägget hittar ni här http://lithenstradgard.blogspot.com/2010/05/tradgardstraning-och-mattematik.html) Känns lite onödigt med allt emballage som blir, men det var det alternativ som fanns.

Men oj vad nöjd jag är med odlingsresultatet. Å då är det ju bara Juli ännu. Morötter som redan nu mäter 25 cm (över 70 med blasten) å dessutom är så goda så:-)



WOW!

tisdag 27 juli 2010

blommande favoriter



Älskar Grönliljor! Har dem i en stor låda för att få upp dem i bättre synfält



Franska Kungsljus, har dem i både vitt och gult


Fingerborgsblommor, snart överblommade




Blå och vit Bolltistell lika snygga i blom som innan och sedan hela vintern




Dagliljor, de övre med underbara bruna knoppar som matchar glanskörsbär och vårt mahognybruna däckgolv sååå bra!

torsdag 22 juli 2010

Hannus Trädgård på Kinnekulle



Är just hemkommen från Kinnekulle, å underbara Hannu Sarenströms trädgård. Hannu och jag är ju framför allt skidkompisar. Fast vi delar ju foto, mat och trädgårdsintresse också. Fast få har den passionen för skidåkning, på det sätt som vi har, det kan jag lova.

Eftersom han varit några gånger hemma hos mig i Åre, var det ju på tiden att gästa Hannu. Ingen lätt tripp för någon av oss eftersom vi har drygt 70 mil mellan. Men nu var jag ju i krokarna å passade på. Inte bara trädgården är ett mirakel utan hela omgivningen är magiskt vacker. Med åkrar, vatten, bokskogar och underbara byggnader över allt. Så klart fick jag en visning av skidbacken också, för även det har Kinnekulle minsann, imponerande stor!

Men man kan ju inte bara vara där i trädgården å bara må gott å trivas utan att fotografera. Inte om man heter jag i alla fall, nu när Kameran ju ändå var med. Även om det är omöjligt att visa den på samma underbara sätt som Hannu gör så har ni den här





















svårt att åka från

jag älskar Berit



Ett Körsbär på buske. Lättplockat å underbart gott. Funderar just nu på om det är möjligt att äta ihjäl sig ,-)

tisdag 20 juli 2010

Vad gör man?



Hur gör man med Klotkörsbäret som gick för hårt åt i vinter. Finns liv i det fortfarande i stammen, men grenarna är hopplöst döda! Bara att gräva upp?

måndag 19 juli 2010

äntligen på plats




Ringen som beställdes redan förra våren, har äntligen baxats på plats. Ingen lätt pjäs, men oj vad fint det kommer bli med ett Silver Päron däri. Å rostfärgade Irisar, Brons Rodgersia och jätte daggkåpa nedan för. Nu ska jag bara få tag i det rätta Silver Päronet!

fredag 16 juli 2010

kan om jag vill!



Normalt är jag ju inte den som snickrar hemma, har ju en make som är en fena på det. Men nu kom jag över lite spillvirke å tog saken i egna händer. Har länge velat ha en låg hylla intill planket för att få bort synen av plintar och det som finns på andra sidan. Men också för att motverka att saker samlas där, bekvämt lutat mot planket.

Så efter en del sågande, borrande, skruvande och målande var det klart på några timmar! Fick så blodad tand att jag började fundera på soffan vi ska bygga, men hahahhaa tur nog så tar maken hand om den, så att den säkert håller att ligga i:-)

Sen är det ju så att det inte är bra att klara allt själv, för då får man ju det lite körigt,-) Men några fler småprojekt lär det nog bli!




Annars har värmeböljan mest lockat till glass under parasollet, en dusch i trädgårdsduschen, å underbara middagar ute :-)


fredag 2 juli 2010

Gröna Systrar



Har ni vägarna förbi Hudiksvall, så besök dem! Vi var några trädgårdsvänner som åkte från Sundsvall i går, de 8-10 milen dit var väl värda, Vilket underbart trevligt ställe. Växter, prylar, krukor, fika och framför allt inspiration och härlig miljö fann jag där.
http://www.gronasystrar.se











jättenöjda for vi vidare på mer trädgårdsäventyr. Underbart med riktiga trädgårdsvänner att dela det med!

torsdag 1 juli 2010

hur ofta händer det?



Har haft en helt underbar dag i dag. Redan halv ett åkte jag med några trädgårdsvänner ner till Hudiksvall och Gröna Systrar. Fantastiskt trevligt var det där. På vägen tillbaka tog vi en sväng på ännu en handelsträdgård, å en fika i en av Sundsvalls underbaraste trädgårdar. För att sedan gå på trädgårdsvandring med Sundsvalls Trädgårdsförening, i makalösa trädgårdar. Väl hemma igen 21.40 kastade jag mig på Fikonet jag inhandlat å planterade det genast:-) Har aldrig hänt förut, men oj vad det var efterlängtat!

Bilder från dagen kommer!

älskar...




att skörda eget grönt, just nu äts mängder av ruccola, å snart är potatisen klar, oj så härlig sommaren är!

(märkligt mörk himmel ger lite underligt ljus)