onsdag 30 juni 2010

allt på en och samma gång...



Ja, finns ju en låt som går så också. Men i år är det verkligen så i min trädgård. Nyss hemkommen från en veckas semester, får jag en chock! Bond syrener blommar samtidigt som Ungersk Syren, Gullregn, Bond Pioner, Kaprifol, Strand Iris och Iris har nog aldrig varit med om något liknande. Bara att njuta, för sen lär det en del luckor:-)





Gullregn och Kameleontbuske gör att det inte behövs mer färg än så just nu.



Hoppas ni hade en bra Midsommar allihop, det hade jag, strålande skidväder i Riksgränsen :-)
( var ju tvungen att ha klänning i alla fall )

tisdag 22 juni 2010

klantigt Stiga!



Hur tänker Stiga?

För 3 år sedan införskaffades en Stiga klippare, en Stiga Turbo 50 S Combi. Bland det bästa man kunde köpa då 2007, multiklippare och möjlighet till uppsamlare gånger då gräset blivit lite för långt, eller då man vill ta till vara på gräsklippet till täckning. 20 års garanti på chassit........

men nu när den går sönder, måste vi vänta till i augusti på reservdel. HUR väntar man på en reservdel tills i augusti ??????? Den ängsmatta som kommer att bli av vår gräsmatta, kommer inte Stiga klara av att klippa då i alla fall!

Man tvingas mer eller mindre till att köpa en ny, om man inte ska behöva hålla på att låna under hela sommaren ( å vem kan göra det). Till råga på allt så tvingades vi betala i förskott för reservdelen ( 700kr), trots att den tar 3 månader på sig. Så inte nog med att en 3 år gammal gräsklippare blir obrukbar en hel sommar, så blir man mer eller mindre tvingad att vänta, då man betalt för reservdelen redan.

Säger bara det! Aldrig, aldrig mer Stiga!

måndag 21 juni 2010

Trädgårdstramp









Har i kväll varit på trädgårdstramp med Sundsvalls trädgårdsförening hos Torgny Nordin i Söråker. Stressad som jag var, åkte jag i från kameran, Men måste visa några av mobilbilderna. En man som kan konsten att njuta av bladens former, skapa skuggor och djup. Han är också mannen bakom brädorna av betong!

Särskilt fastnade jag för granen överst, faktiskt en vanlig svensk gran. Som Torgny klipper flitigt. Makalöst vacker, som en Disney gran. Även den rödbladiga Björken suktade mig stort! En härlig kväll

torsdag 17 juni 2010

Pion blomning







Älskar, Älskar Pioner, först ut att blomma i min trädgård är dessa, pappersljuva, lite ömtåliga och kortlivade, men så underbara.

Tyvärr namnlös, men tror att det är en kinesisk sort....

Å minsann har inte Kameleonten även fått några stänk av rosa! klicka på bilden för att förstora.

måndag 14 juni 2010

höjden av trädgårdslycka



är väl att få skörda det första gröna ( sallad, rucola, rödbetsblast) å njuta av det i kvällssolen, med fågelkvitter å ljumma vindar....

fredag 11 juni 2010

utifrån och in och tvärt om




Jag bor på landet, på en ö med broförbindelse in till fastlandet. Inte helt oviktigt tycker jag, läget alltså. När det gäller att ta hänsyn till omgivningen, eller konstratera mot den.





Utifrån, syns inte mycket av det som råder där inne. Det gillar jag. Kan ju vara så att det uppfattas som om det inte finns någon trädgård, å det gör mig ingenting. Det är ju också så att det ger mig frihet då jag inte hinner med, å det händer ganska ofta i det liv jag lever. Men det gör liksom inget, igen panik, tids nog hinns det med. Å det har inträffat många gånger under trädgårdens levnad .-) Men när det råder total ordning därinne, blir kontrasten inifrån underbar. Men ingen skillnad syns utifrån.






inifrån och ut. Vyer från trädgården och ut över omgivningarna, sätter mycket av färgerna i min trädgård. Ormbunkarna får härja ganska fritt även i trädgården, precis som det rosa och gräsen, men naturligtvis på ett helst annat sätt. Jag gillar kontraster med en tanke. Mellan närmsta grannen "hästhagen" och vår trädgård finns äng, mellan oss och grannen nedanför finns äng. Även framför huset ner mot vattnet. Likaså upp mot skogen på baksidan. Det skulle ju ha kunnat vara perfekta klippta häckar precis efter vägkanten, men nej, hos oss ramar ängar in.

Just nu är de som allra vackrast, älskar sommarängar...

Men inom kort kommer plank och murar sätta gräns för Rådjurens skull, inget som jag vill, men det måste till. Dock kommer de innanför ängarna

torsdag 10 juni 2010

det blommar




Äppelträdet Aroma Röd, blommar med rosa knoppar och vita blommor på hedersplatsen i vår trädgård. Mitt framför huset vid entrén. Synligt från både bottenvåning och övervåning innifrån.






Yakushimanum Hybriden Anuschka knoppas i djupt djupt rött för att sedan bli mer och mer rosa. Hos oss väl inbäddad i grönska i en slänt möter blommorna i ögonhöjd när man passerar. Yakushimanum sorterna är även underbart vackra efter blomningen med sina ludna nya bladskott.



Tolvgudablommor under Amerikanskt Blåbärsris och ätbara Körsbär på buske.



Tulpanerna Couleur Cardinal har till min förvåning klarat sig utan Rådjursskydd, kan vara att de blommar så sent. Höga svävar de ovanför "otäcka" praktlysningen :-)



Just nu är Kameleontbusken vitfläckig och lätt bronsfärgad, samma bronsfärg som Pionknopparna. När Pionen sedan blommar skiftar Kameleonten i rosa, häftiga kompisar tycker jag. Älskar att matcha så där, även om det oftast bara är jag som ser det.



Anspråkslös buskros fådd från en torpar trädgård uppe i Junsele, gör mig glad när första lilla blomman tittar fram.



Är inte mycket för krukplanteringar, är dålig på det. Har väldigt få, men ogräsrenset från grusgången får gärna stanna i kruka en stund, gratis och vackert:-)

tisdag 8 juni 2010

inhägnade tulpaner




Trött på Rådjur hägnade jag in några av mina Tulpaner tidigare i vår, å faktiskt fick de vara i fred. Lite sent blev det ju, eftersom de bara återstod 3 tulpaner av 20 planterade när hägnet kom upp, men nästa vår! Då :-)

Trista mobilbilder bjuder jag bara på i dag, kameran väntar på ny batteriladdare, å våren har för den delen fastnat. En vecka senare är det fortfarande mitt emellan Hägg och Syren, men snart snart tar allt fart, tjoho!

Å lappen med Tulpanernas namn har jag försnillat, men de är inhandlade på Zetas i höstas, underbara var de tycker jag i alla fall.

tisdag 1 juni 2010

näe



några av vinterskadorna har blivit lite tunga att ta del av. Har hoppats på att Honungsrosorna på ställningen bara var lite sena, men nej, de är stendöda....usch, usch, usch.



Å stackars Glanskörsbärsträdet som äntligen börjat känna sig hemma ser inte ut att må allt för väl.......