måndag 31 maj 2010

en ljuvlig trädgårdsmorgon


... är en underbar start på dagen

Det är något alldeles speciellt med den första frukosten ute. Har man sedan tid till en liten promenad i trädgården innan man ska i väg så är hela dagen räddad,-)

Så här såg min morgontur ut i morse den sista maj:



Valnötsträdet har trotsat den tuffaste vintern på länge och ser inte ut att tagit skada ett enda dugg. Ännu är bladen små men snart är det gigantiska, å hela trädet får ett helt annat utseende.



De blåfläckiga Violerna envisas med att växa bättre i gruset än i rabatterna å det gör ingenting.



Kaukasisk Förgätmigej, I Like!




Cunningham White i bra sällskap? Skulle nog vilja ha en underplantering av rosa Förgätmigej, har fått för mig att det finns.



blad blad blad, jag älskar bladgrönska!




Mitt emellan Hägg och syren, å vilken dag som helst Åppelblom i hela träden.....



Körsbärsblom



Storrams eller Jätterams, blir plötsligt osäker på vilket

onsdag 26 maj 2010

hos en galen bloggare



hahaha häromdagen låg jag på gräsmattan med huvudet in i rabatten, med stora kameran i högsta hugg, barbent förståss för att få lite färg till midsommar. Plötsligt kände jag någon titta på mig, när jag tittar upp ser jag mattläggarn stå där tyst och förvånad.

-Men oj, säger jag, du kan prata den spelar inte in ljud.
Han ler och jag skrattar. Jag tänker sedan att hur många av landets alla bloggare verkar inte lite knäppa i andras ögon när vi kryper och krälar oss fram för en bra bild:-)

Den här Rhododendron är ju lite knäpp den också, Cunninghams White ska det vara. Är rosa i knoppstadiet och blir sedan vit. Är inte helt säker på om den är snygg just då, men den är supertidig, å i helvitt är den väldigt fin

måndag 24 maj 2010

Pionstöd





Pioner är ju en av alla favoriter, men inte så snygga när de ligger ner. Från Monets trädgård kommer inspirationen till mina pionstöd i järn. Men där hänger de på en mur när de inte används (super snyggt), men mina står kvar i rabatten året om. Jag tycker att de är dekorativa i sig. Annars kan man ju helt enkelt klippa ur botten på en korg, funkar bra det med, å är väldigt snyggt när pionen blommar.

lördag 22 maj 2010

Minikiwi



Såg av en tillfällighet en snutt av trädgårdsprogrammet på tv4 plus Tinas trädgård (ser det inte annars) , de satte Minikiwi i ett växthus, en hanplanta och en honplanta i varje kruka och en kruka på varje långsida, GALET!. Hos mig uppe Norrland (Zon4) växter de enormt, så kraftigt att de böjer armeringen. Å inte saknas det frukt heller. Jag skulle absolut inte rekomendera att sätta dem i växthuset!





Men tycker absolut att man ska odla dem, vackra att se på året om och frukterna är gudoligt goda, köp dem men sätt dem ute i trädgården!

fredag 21 maj 2010

inhägnade tulpaner



Har så väldigt svårt att få ha Tulpanerna i fred från Rådjuren, blir så avundsjuk på alla som får ha dem i fred. Så verkade det även vara hos Ruben tills sanningen kom fram ,-) Djupt inspirerad blev jag och bestämde mig för att hägna in åtminstone de nysatta som jag aldrig fått se blomma. Blev inte alls lika snygga som Rubens men kanske får dem att vara i fred i alla fall, får se på måndag när jag är tillbaka om de höll eller måste göras kraftigare

onsdag 19 maj 2010

+25 grader



Helt galet är vädret, vi har haft 20-25 grader i flera dagar nu, tropiskt känns det. För mindre än en månad sedan var trädgården dold under snön. Nu är det full fart. Vintergrönan är snart i full blom, å täcker nu äntligen en hel slänt och hänger så där lagom över trappen. En del tankar får man vänta länge, länge på, men så härligt när det faller in.



Vilda vitsippor finns det gott om i omgivningarna, som hoppar in i trädgården lite här och var och får det. Oftast, eller kanske alltid på otroligt lämpliga ställen. Ett av dem är under Taggaralians nakna ruffa grenar. Ett fint par tycker jag, lite som skönheten och odjuret!



Men har ju även planterade vitsippor också, dubbla som hunnit bli en hel rugge nu. Blommandes under blåbärsriset, som klarat vinter otroligt bra, kanske bäst någonsin, trots enorma kylperioder på uppåt -35 grader. Får väl tacka det enorma snötäcket för det. Tack snötäcket ,-) i år hoppas jag på storskörd av blåbär, mums

måndag 17 maj 2010

Det GRÖNSKAR!



Jag har varit hemma i Åre sedan i onsdags, men oj vilken shock, när jag kom tillbaka till trädgården på ön. Grönt, grönt, grönt! Vilken energi jag får, vilken glädje, men varför allt på en gång? Det här såg jag på min trädgårdspromenad i morse.


Pärlhyasinter, favoriter som ska bli fler till sorterna, så fort jag springer på någon ,-)


Libbstickan klippte jag ner i tisdags och i dag är de nästan 20 cm, makalös kraft



Ullungrönnen är en pärla året om, inte minst på våren


Precis det samma gäller Katsuran som nu är helt bronsfärgad



I fjol planterades Ormöga runt fågelbadet, vansinnigt söta. Redan i år efter blomningen ska jag dela dem igen, så att de snabbt bildar en matta där under popplarna.



Jag fullkomligt älskar ormbunkar, har dem över allt, flera olika sorter, blir ett ormbunksinlägg framöver,-)



Björkarna har fått musöron minsann så nu blir det att beskära rosor...

Åh äntligen vår även här, underbart!

onsdag 12 maj 2010

trädgårdsträning och mattematik



Älskar ju mattematik å uträkningar, men denna gången blev det kanske för mycket:-)


57 säckar jord a´25kg blir 1425kg att lyfta i skottkärran och köra på plats, för att sedan lyftas ur igen, alltså 2x1425=2850 med andra ord nästan 3 ton lyft på en dag:-) spikmattan satt som en smäck sedan kan jag lova!


Men oj vad skönt när det var klart! Prima ekologisk jord från toppen till botten. Nu blir det till att så i en varm jätte, bädd i min Potager. Rödbetor, Palsternackor, Squash, Lök mm ska det bli.

Betongen kommer att värma gott tror jag och hoppas på underverk. I mina lådor med glas har vitlöken kommit långt och den fleråriga Rucolan är ordentligt på gång. Rabarberna har redan fått bli till paj även om det gick mängder till 3 små pajer, så var det himmelskt vill jag lova



Annars vill våren dra ut på tiden, så jag passar på att åka lite skidor i helgen, å hoppas att det grönskar lite mer på måndag, ha det gott alla

måndag 3 maj 2010

innan det grönskar



Ja, så har då trädgårdssäsongen börjat även för mig. Skidåkning blir det bara på helgerna nu:-)

Älskar den här tiden, men i min norrländska trädgård, startar våren väldigt långsamt. Mycket beror på läget, havet kyler länge än. Medan hela trädgårdssverige bara rusar i väg så är det lite långsammare här. Sen är jag ju först nu redo för våren, vilket säkert gjort att jag inte satsat på en massa tidigt. Allt viktigare blir då en bra stomme. Höjd och nivåer tillsammans med vintergrönt.

På bilden ovan: Vintergrönt uppe på muren håller entrén lite snygg även så här års. Rutmönstret på pilstaketet är lika fint utan grönt som med. Under växer en fågelbogran, Mahonia och en Rhododenron, i väntan på vårlökar, hostor mm. Väldigt mycket 70 tal enligt några, men tacksamt enligt mig.



Murar är ju så tacksamma i en naken trädgård. Stephanandra hänger över, så där lagom risig utan löv, verkar rådjurssäker också!



Stephanandra, Koreansk gran, Rhododenron, Klätter Hortensia, alla snygga året om



Vårt spaljerade plommon är ju som vackrast med frukt, eller med rimfrost, men även nu, ger det karaktär i en annars tråkig Potager innan allt kommit igång.



Underbara rosetter som sedan får underbara små blommor med prickar, men redan nu njuter jag.



Vintergrönan får sprida sig hur mycket den vill hos mig, älskar den, särskilt grönskan så här års!
Men även vinterns höjdare som vissna gräs, Glanskörsbär, korneller mm är ju härligt att de finns nu, i väntan på annat.




Nu låter det ju kanske som om jag inte behöver vårgrönskan, lökarna och knopparna, men så är det ju inte. Jag längtar helt galet. Under tiden städar jag, det mesta med röjsågen, klipp ner till smulor och låt ligga, härligt slappt och bra för jorden.