torsdag 29 april 2010

min trädgård är väluppfostrad ,-)



Ja, hahaha det kändes verkligen så när vi sågs i går. Jag är ju trädgårdsfantast av stora mått, men precis lika galen i skidåkning och fjällliv hela vintern och lååångt in på våren. För samvetet vore det bra om trädgården väntade på att skidsäsongen slutade. Sällan är det ju så, men i år så har trädgården lyssnat och tycks vänta med att springa i väg med grönskan, så att jag hinner ställa undan skidorna och ta på trädgårdshandskarna.

I går var jag på snabbvisit, hade tänkt att hinna med att gå över allt visset med röjsågen ( gör alltid så, men ju tidigare desto snyggare och bättre). Men viktiga möten drog ut på tiden å plötsligt fanns inte tiden där som jag tänkt, men snälla snälla trädgården har knappt alls börjat grönska, utan tycks vänta in mig, det är kärlek det, ömsesidig,-)

Något som börjat blomma var doftviolerna( jajaja heter väl Luktviol men doftar mer än det luktar-) , som ännu bara kommit upp längs kanterna, men senare täcker hela rabatten utanför ytterdörren, å på kvällarna doftar underbart när man passerar



Tulpanerna kikar försiktigt försiktigt upp, å passar på att matcha det rostiga järnet med sina bladspetsar, väluppfostrat!



Några som inte är väluppfostrade är Rådjuren, som börjat bli ett oerhört problem. Senaste åren har jag varit frustrerad över att de kaläter mina områden av Bergenia. Men kom i fjol på att bladen blir så friskt gröna och fina av att komma på nytt varje år. Å faktiskt blir ju både blomknoppar och blommor framträdande på ett helt annat vis....



Klantskallarna (rådjuren) har tom trampat igenom glaset på drivbänkarna och grävt upp en del av vitlöken (behövde väl lite krydda på allt de glufsar i sig) . Lite har de dock sparat till mig, å lämnat lite hår för att tala om att de varit där.



Annars är pluppar allt som det lämnar efter sig, precis över allt, urk

På måndag börjar min trädgårdssäsong på riktigt, för då har skidbacken stängt,-)


I nästa inlägg tänker jag visa, det som jag är glad över när det inte hunnit grönska.... ses snart igen

måndag 26 april 2010

nedräkning



Så här såg det ut i min trädgård när jag sist passerade där den 9 april, nu har jag fått rapporter om att det mesta faktiskt smält bort, utom de enorma snöhögarna som blivit av bla takskottning. På onsdag har jag vägarna förbi igen en snabbis, då ska jag passa på att meja ner allt visset med röjsågen, så att jag får några dagars skidåkning till.-) men ska jag vara helt ärlig så frestar trädgårdssäsongen en hel del nu... får se vad som kan hända hamnar på bild...

torsdag 22 april 2010

mer från Trädgårdsrum signerat Ulf Nordfjell



Så kommer mina sista bilder från Ulf Nordfjells Trädgårdsrum på mässan Nordiska Trädgårdar. Så här i efterhand upptäcker jag att allt för många bilder blivit närgångna blickar av strama former. Men som alltid när det gäller mig och min kamera så var det de som sög in min blick, som fick inspirationen att gå i spinn. Jag tar med mig att våga plantera på rad (känns ju som det varit tabu länge, när det låtit gruppera, gruppera) samtidigt som jag vill bli ännu mer vågad i att gruppera i ännu större grupper, att väva mönster med växterna, att förena hög med lågt, stramt med mjukt men i en mjuk övergång. Jobba mer med vyer, skikt, sikt. Å ännu mer i min trädgård kommer nu gå i svart, blått, vitt och grönt.... Uppstammade paraplyformer, cylinderformar... framför allt kommer jag inte längre vara rädd för Bellisar ,-)

här är mina kickar! kanske tänker ni som jag när ni ser dem? eller så inte, men det är ju sunt det också!








Å här är en repis på 3 tidigare publiserade bilder ( nordiska trädgårdar inlägget)





mer Ulf Nordfjell >>

http://www.nordfjellcollection.se/

fredag 16 april 2010

Vackraste komposten jag någonsin sett




Den här underbara komposten från Groform hittade jag på mässan Nordiska Trädgårdar. Ett småländskt hantverk, helt i metall, valsad för hand. Kan beställas obehandlad eller rostskyddad. Vackrare än så här blir det inte i min ögon.....

http://groform.bigcartel.com/

torsdag 15 april 2010

Årets trädgårdsbok



Årets trädgårdsbok röstades fram på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar. En helt fantastisk bok som jag har njutit av lite varje dag sedan jag fick den. Så personlig och underhållande, plötsligt känns inte många av mina tankar ensamma längre. För att inte tala om hur mycket ny energi jag fått, till att förvekliga, både genom inspirerande drömska bilder och texten. Tack Hannu för att du finns och grattis till utmärkelsen!

läs mer här och bläddra i boken
Hannu Sarenströms Trädgårdsvisioner vald till Årets trädgårdsbok 2009

lördag 10 april 2010

Nordiska Trädgårdar 2010

Zetas Monter





Zetas Monter, så snygg att man bara helt enkelt vill ta hela med sig hem. Vilket jobb de lagt ner, helt otroligt. Ett trädgårdsapotek, en ritarstuga, spaljerade träd, Magnolior och vårlökar i en matta av vissna löv, allt så vacker in i minsta detalj. Trädgårdslusten väcks något alldeles enormt, likaså lusten att besöka Zetas på riktigt, det var jag förmodligen inte ensam om. Vill ha mer spaljerade träd, massor!

Skåne




I Skånes idéträdgård sögs man in, in i färgerna, värmen och allt det Skånska. Buxbomsklot i massor på rad, våräng, Bokhäckar, tegelgolv och äppellådor från Österlen. Jag blev kär i skottkärran, ack så opraktiskt men så vackert. Vill ha!

Wiij Trädgårdar


Wiij Trädgårdar, Ockelbo har som ledord Klänningen och buketten. Underbart befriande rent och vackert. Som en fristad i allt gytter på mässan. Konst på hög nivå. Tänk om varannan monter kunde vara sådan vilken upplevelse det skulle bli att gå på mässor. Tack Wiij, älskar er

Trädgårdsrum signerat Ulf Nordfjell



Nästan omöjligt att göra detta rättvisa på bild. Så mycket linjer, former, renhet och stil. Som formgivare slås jag knockout av sånt här. Mer bilder kommer förmodligen senare.


Magnolia Prakt i lustgården

Hade ju sett så mycket fram emot Lisebergs Magnoliaprakt, men det blev inte alls den magnifika syn som jag hoppats på, för ihoptryckt, för lite blommor...

Årstiden

Pelargoner i låda från Årstidens monter, en del fint där. Men mest lockande där för mig, var nog kläderna som är underbara.



En monter som jag alldeles glömt av vilken den var, men kuberna fångade mitt intresse. Tänk att ha sådana på balkongen i Åre på skuggsidan, året runt grönt liksom.


Blomsterlandets monter inbjöd tydligt till en stunds ro:-) Mycket fint där från Hasselfors, trampstenarna bla. Å betongäpplena ska jag absolut köpa, återkommer med bild på dem.



Garden Party i Hasselfors monter, vem skulle inte vilja bli bjuden dit? Fram för mer Garden Partys!


Årets Pelargon Äggskalspelargon, fick med mig två hem.


Annars blev shoppingen mest fröer till min Potager, från både Runåbergs och Larsviken. Larsviken presenterade också Årets Potatis som blev Maris Peer, självklart odlar jag den i år, tillsammans med några till.


Å för alla flitiga frösåddare är väl denna inte så dumm? En stril som man sätter på en peflaska, tryck till för en dusch på varje liten planta. Finns på Garden Home för en tjuga, kul grej

Alldeles för långt inlägg.-) finns mer att visa, återkommer en dag(snart) när skidbacken inte drar lika mycket. Bland annat med en blommig soffa, frimärken, underbara handskar och den absolut vackraste kompost jag någonsin sett ( missa inte den) mm

onsdag 7 april 2010

Äntligen Dags för Nordiska Trädgårdar

I morgon är det så äntligen dags för ett besök på Trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar.

Jag ska se allt om det är möjligt. Men vet ju av erfarenhet att jag lätt blir förlorad och kan fastna alldeles för länge någonstans på bekostnad av något annat. Så på min lista över måste ses står:

Trädgårdsrum signerat Ulf Nordfjäll EH:02
Där Ulf skapar en miljö exklusivt för mässan, kan inte bli annat än magiskt!

Eller vad sägs om 40 olika Magnolior i montern
Magnolia Prakt i lustgården A03:150
Är ju helt galen i Magnolior, trots att jag inte har någon, ännu.-) Man bara Storknar av tanken!

Tage Andersen även han en favorit, har tagit med sig hängbuksvin i sin monter, gillar tanken redan nu!
i Gunnillaberg Säteri A03:250 hittas de!

Årets potatis för fritidsodlare är jag super nyfiken på också. Presenteras i montern Låt Bonden i dig få gro, AG:19 Larsviken är det.

Å så klart Zetas, ständiga favoriten sedan många många år. På mässan har de både butik och inspirationsdel, risk för att det går en del tid där .-)

Men även Skåne får ett besök, precis som Orkideer på höghöjd. Till det kommer en mängd företag med fröer, växter,prylar, nyheter mm

Sen hoppas jag ju som alltid att andra saker fångar mig!

Kanske ses vi:-)
Marie Lithen

Bloggar direkt från mässan från min mobil i morgon torsdag så var beredda på mängder av röriga inlägg.-) ett samlat inlägg kommmer senare


Skickat från min iPhone

Äntligen dags för Nordiska Trädgårdar