fredag 19 februari 2010

Kärlek vid första ögonkastet



( foto: http://www.rosenbergwase.se)

finns det? Absolut,

första gången jag såg mitt drömväxthus var vid Stockholmskulturhvudstadsår och utställningen ute på Rosendals Trädgård 1998 å jag blev helförälskad, men då fanns varken tiden eller pengarna. Alla andra växthus jag såg, saknade något, eller gifte sig inte riktigt med vårt hus, så det blev inget växthus alls, trots stort odlarintresse för det äbara.

Tiden gick och i sommras 11 år senare pang, händer det igen, när såg jag ett med samma underbara känsla igen på Zetas handelsträdgård. Vid närmare efterforskningar visade det sig att det var samma formgivare. Å när en sådan kärlekshistoria uppenbarar sig, var det inget annat att göra än att börja gräva, genast.

Så i sommras grävdes en stor del av baksidan om, för att göra plats för en mur i bakkant. En mur som växthuset ska kunna luta sig emot, och som ska rama in vår Potager riktigt. Dessa växthus anpassas efter kundens önskemål och vi tänker oss en del för växter och en del för njutning och samvaro med en värmande mur bakom.

Men först ska muren komma till, å har jag väntat 12 år så kan jag kanske sjå mig ett litet litet tag till. Under tiden drömmer jag om sommaren i mitt växthus....

fortsättning följer......

mer om växthuset solsidan på http://www.rosenbergwase.se

tisdag 9 februari 2010

Hallå Sverige!






Uppmanar er att skotta av era uthus och växthus, gjorde det själv i dag och det var i sista sekund.

En helt ny upplevelse att gå, eller snarare simma upp till mitt trädgårdshus i midjedjup snö blev det också.
Viktigt att tänka på snövikten. Snön väger lite olika beroende på om den är nyfallen, blöt eller torr osv. Men här har jag räknat på ca 120kg per kubik. Vilket betyder 504 kg på mitt lilla trädgårdshus. Jag skulle ju aldrig släppa upp 5 fullvuxna män där. något att ta med sig!


Å en uppmaning till, snälla ta bort era jullbelysningar.....
reser en del i landet och skäms, det är februari nu, länge sedan jul, bort bort bort
(förlåt men var tvungen, ska aldrig skälla mer.-)

torsdag 4 februari 2010

Potager Lithéns way




Potage, som är köksträdgård på franska, beskriver en köksträdgård som är vacker att se på. Det är något som kommer att komma allt mer, hoppas jag på. För jag älskar min Potager, och vill absolut inte vara omodärn längre,-)

I vår trädgård finns ett helt eget etage, bara för köksträdgården. Skapandet där är långt i från klart, det pågår hela tiden. Men hela grejen är att det ska vara vackert och fyllt av godsaker i en lättskött vacker miljö. Köksträdgårdsetaget har odlingslådor av betong och trä. Ett trädgårdshus finns för rensning av grönsaker och för lite skugga och regnskydd åt Basilikan. Plommon växer spaljerade som ett staket. Vindruvor klättrar upp över trädgårdshuset, smultron kantar grusgångarna. Odlingslådor av betong med och utan glaslock, håller jorden på plats. Ser till att den blir fortare varm på våren och är lätt att komma åt och rensa. I odlingslådorna samsas grönsaker och kryddor med ätbara blommor. En underbar känsla att få tassa ut och skörda färskare än färskast till måltiden. Livskvalitet, är det för mig.

Planerna pågår sedan i höstas med vad som ska kompletteras sommaren 2010. Ett växthus hoppas vi hinna med, en rejäl mur som stopp för rådjur och för värme också. Ett riktigt utekök i anslutning, med en levande brasa och en ugn ala Jamie Oliver, vore inte dummt. Ett riktigt hallonrike hoppas jag också på. Men först när sommaren är över vet vi vad som verkligen blev av. Annars blev det bara njutning och det är inte så dumt det heller med ett glas rött i sommarkvällen till tonerna av Nora Jones.

tisdag 2 februari 2010

Sommar VS Vinter

Vi har makalöst med snö här på ön, drygt en meter skulle jag tro.Knappt man känner igen sig. Får en makalös lust att göra snöänglar;-)




Det grå bordet står alltid ute även under vintern, nu är de helt täckt av snö, de vita däckstolarna får komma in.







Stackars stenmuren har inte tyckt om den stränga kylan vi har haft under hela januari, den har fått mängder av sprickor. Undrar just om den klarar sig...

Å idag kommer det ännu mer snö;-)